Ez az oldal sütiket használ
A www.typotex.hu webáruházának felületén sütiket (cookies) használ, vagyis a rendszer adatokat tárol az Ön böngészőjében. A sütik személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a sütik használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi elveinket!
0 db
0 Ft
Felhasználó neve / E-mail cím

Jelszó

Elfelejtett jelszó
 
 
 
Lektor: Kun Ádám
Fordította: Petrikovics Edit
Megjelenés: 2019
Oldalszám: 216 oldal
Formátum: A/5
ISBN: 978-963-2799-90-2
Témakör: Evolúció, Orvostudomány

Eredeti ár: 2900 Ft
Webshop ár: 2175 Ft

KOSÁRBA
Utazás a kezed körül
Minden, amit tudni szeretnél a kezedről – és még annál is több

Minden, amit tudni szeretnél a kezedről és annál is több

https://kulturpara.blog.hu/
2019-4-30

"A könyv minden egyes része a kézzel kapcsolatos kérdésekkel kezdődik. Honnan származik a kezünk, és hogyan működik? Hogyan véd meg bennünket a bőrünk valamennyi veszélyforrástól, amellyel kapcsolatba kerülünk, milyen potenciál rejlik egy ujj sejtjeiben? Hogyan használhatjuk a kezünket a jövő alakítására? A válaszok egyszerre nyújtanak lenyűgöző példákat az emberi test működésére vonatkozóan és inspiráló történeteket arról, mi mindenre lehetünk képesek a kezünkkel."

Minden, amit tudni szeretnél a kezedről és annál is több.

A Typotex Kiadó olyan ismeretterjesztő művel örvendeztette meg olvasóit, amely a kéz történetét, biológiáját járja körbe keletkezésétől napjainkig. A kötet szerzője  Asmund H. Eikenes, címe Utazás a kezed körül.

A szerző nem többet ígér munkája előszavában, mint hogy amikor végére érsz a könyvnek, egészen más szemmel fogsz a kezedre nézni. Ennek érdekében bevet mindent: képes időutaztatni az olvasót múltnak homályába, amikor kialakult a kezünk, azaz a hal szárazföldre lépett... vagy hát evickélt. De mindenekelőtt a lepkékhez utal vissza - akármit jelentsen is ez. Mondom: akármit.

Ha az evolúció az Oslóban található Michelin-csillagos étterem, a Maaemo étlapja volna, a díszvacsora valahogy így kezdődne: az előtted lévő kőlapba vájt kis mélyedésben szürkésfehér füstbe és förtelmes szagokba burkolózva, szelíden bugyog az ősleves. „Ez volna a kezdet?” ‒ tűnődsz jobb kezedben a kanalat szorongatva, és kétkedő pillantást vetsz a pincérekre.
Kén és fém, valamint megközelítőleg félmilliárd éves kémiaifolyamatok szaga tölti meg az orrodat, majd óvatosan beleszürcsölsz a langyos és zavaros folyadékba.
Az első szavak, melyeket az ősleves az ízlelőbimbóiddal való találkozás során előhív, aligha lenne alkalmas étteremkritikára. Az ősleves egy olyan fogás, amely egy kémiaprofeszszor házi laboratóriumát juttatja az ember eszébe, nem pedig komplex organizmusok kialakulását. De egykor az ősleves volt az egész kezdete.

Az evolúció ad bizonyos válaszokat a kéz kifejlődését illetően, hogy honnan származik a kéz, miért pont 5 ujj és miért pont úgy helyezkedik el a kezünkön, ahogy, de ezt eddig is tudtuk vagy tudni véltük. Mennyivel ad többet ez a könyv egy átlagos műtől a témában? Egyrészt hétköznapi nyelven tárja elénk a tárgyaltakat, ami nagy szó, gondolj csak az orvosi műszavakra, másrészt érzékletesen jeleníti meg azokat a tulajdonságokat és összetett együttműködési, kémiai, biológiai jelenségeket, amelyektől működik a kezünk.

Nos, ha a Föld 4.5 milliárd évét egy napként ábrázoljuk, akkor a Homo nemzetség már legalább 40 másodperce létezik ezen a világon. Mire volt elég ez a "negyven másodperc" a kezünket illetően? Az ehhez szükséges kulcsszavak: változatosság, szelekció és idő. (Mellesleg tudtad, hogy a baktériumok maguk az evolúciós sikertörténet?)

Már 375 millió évvel ezelőtt élt halak maradványaiban felfedezhető az emberi karhoz hasonló felépítés (a  kihalt Tiktaalik fosszíliáiban), és minő érdekesség, ott látható vállunk, karunk, hajlítható csuklónk halvány mása. Igen, ciki, nem ciki, a karunk olyan halak csontjaiból fejlődött tovább, akik kimerészkedtek a vízből és mókásan ugráltak innen oda az uszonyaikon, amelyek kezdtek nem is csak uszonyok lenni. Sőt, a dinók is partra vetett halakból jöttek létre. Még jobban sőt, a Tyrannosaurus rex is azokkal a kacska mellső lábakkal. A szerző szerint a hollywoodi filmekben nagyon okos és rettenetesen veszélyes Velaciraptorok meg egyenesen csirkeféle cuccok voltak. Oké, nem egészen, de majdnem.

Amikor ezek a hüllők kihaltak, szerepet kaptak az addig egy Iphon nagyságát elérő emlősök, akik meghódították a földet és sokan egyre nagyobbak lettek.  Kezdtek kifejlődni a kezek motorikus tulajdonságai, amelyek aztán egyre többet és egyre jobban tudtak, "a kéz egyszerű szállítóeszközből a külvilág manipulálására és irányítására alkalmas, igen fontos eszközzé vált."

A szerző szót ejt modellszervezetekről, amelyekkel a tudósok hipotéziseiket bizonyíthatják, különféle módszereket ismertet, amelyekkel a témában mind közelebb hozhatók a tudományos eredmények, mindezt tudós alapossággal, de szórakoztató stílusban. Érdekes módon a csirkék tojásban való fejlődését hozza fel példának az író: mind a két fajnak (ember - baromfi) egy csomócskával kezdődik a kezek kifejlődése és járja végig útját a megszületésig, amikorra készen kell állnia mindennek - kicsiben. 

Szót ejt a fejlődés során a majmok és az emberek közös őséről, például tudtad, hogy legközelebb a csimpánzok állnak hozzánk, a gorilla pedig legtávolibb unokatestvérünk? Ha pedig tovább megyek, arra is választ ad, ki volt az evolúcióbiológiai Ádám és Éva.. ez pedig, drága feleim, nem semmi. 

A kötet második része arra tér ki, hogyan működik az ujjunk, milyen az összeköttetés az agy és a kezünk között. Nagyon fontos rész! A harmadik rész forradalmi védelmi stratégiákkal foglalkozik (amikor egyik sejted azt mondja a másiknak: haljál meg, ezt többször is átolvastam, egyszerűen szenzációs), a negyedik az ujjbegyben rejlő potenciált bontja ki, az utolsó pedig a jövő kezével foglalkozik. 

Szóval: irány a kéz úgy, ahogy laikusként még sosem láttad!

Carbonari

Kapcsolódó recenziók

AJÁNLOTT KÖNYVEK